Klaar voor de 24 uur van Le Mans

LeMansTest2

Racing Team Nederland heeft de traditionele testdag voltooid in de aanloop naar het debuut in de 24 uur van Le Mans.

Racing Team Nederland is het enige Nederlandse team dat een startbewijs heeft bemachtigd voor de 85e editie van de 24 uur van Le Mans die op 17 juni en 18 juni a.s. wordt verreden. Het nieuwe team komt met een Dallara P217 uit in de zogeheten LMP2-klasse, met als rijders initiatiefnemer Frits van Eerd, voormalig Le Mans-winnaar Jan Lammers en de meest ervaren F1-coureur aller tijden Rubens Barrichello.

Teammanager Mark Koense vat de test op Le Mans samen: “Een waardevolle dag waarop we onder de streep tot de teams behoorden die de meeste kilometers wisten te maken, hoewel onze middagsessie in het laatste uur vroegtijdig werd afgebroken door een spin ter hoogte van de bocht bij Arnage, waar olie bleek te liggen. De schade was gering, maar het risico om de auto naar de pits terug te rijden te groot, zeker gezien de beperkte resterende tijd.

“Ons doel was om vandaag Frits en Rubens kennis te laten maken met het voor hun onbekende circuit van Le Mans en ondertussen te werken aan de afstelling van de auto. Rubens vond snel zijn draai, Frits pakte alles weer heel verstandig aan en we hebben stappen gemaakt wat betreft de set-up.

“Duidelijk is dat de teams die een Oreca inzetten voorlopig het tempo in LMP2 bepalen, maar wij zijn als debuterend team tevreden met onze vooruitgang tot dusver. Hoewel snelle rondetijden voor ons vandaag geen prioriteit waren, waren we in ons [LMP2] klassement even snel als de overige Dallara’s die meedoen en sneller dan vrijwel alle teams die met een Ligier rijden. Technisch functioneerde alles prima. Wij zijn een nieuw team en ervaring opdoen dit eerste jaar is voor ons prioriteit. Le Mans is de belangrijkste race van wat letterlijk het wereldkampioenschap van de sportwagenracerij is. Vandaag reden we veel ronden en de 16e tijd van 25 LMP2-auto’s. Als startpunt is dat bemoedigend.”

Frits van Eerd: “Het was een indrukwekkende ervaring. Je leeft lang naar dit moment toe en als je dan ineens écht onder die beroemde Dunlop-bocht doorrijdt, is dat bijna onwerkelijk. Fantastisch. Je hebt zeker tien ronden nodig om je op dit circuit te oriënteren, want ondanks alle voorbereiding in de simulator is de realiteit natuurlijk anders. De dag vliegt voorbij, want het is een lang circuit en alle drie de coureurs moeten meters maken. Ik heb uiteindelijk maar zo’n 25 ronden gereden. Dat is nog lang niet genoeg natuurlijk, maar volgende week hebben we nog twee trainingsdagen. Mijn eerste werkdag samen met Rubens was in iedr geval super; hij is heel relaxed en wil maar één ding: samen de best mogelijke prestatie neerzetten. Van Jan [Lammers] en onze engineers krijg ik het hele jaar al veel support, maar Rubens heeft me nu ook ontzettend veel geleerd.”

Jan Lammers: “Ik ben happy om te zien dat we met de Dallara hier al redelijk competitief zijn. Jammer vind ik alleen dat we Frits wat te weinig hebben kunnen laten rijden. Ik ben blij met de aanvulling van Rubens. Niet alleen vanwege zijn snelheid en input, maar ook als mens met een pure passie voor de autosport, net als Frits en ik.”

Rubens Barrichello: “Mooi om hier te zijn; Le Mans is een droom voor elke coureur. We hebben op deze testdag veel werk kunnen verzetten. Al met al was het een prima start. Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van dit team en samen zullen we gaan proberen het maximale eruit te halen.”

Op zondag 11 en maandag 12 juni worden in Le Mans de technische keuringen afgewerkt waarna op woensdag en donderdag de vrije trainingen en kwalificatiesessies worden verreden.