Leerzame Silverstone 4 Hours

Silv2

Terugblik op het racedebuut van Racing Team Nederland tijdens de Silverstone 4 Hours.

Racing Team Nederland kijkt tevreden terug op de verreden Silverstone 4 Hours, de openingsrace van de 2017 European Le Mans Series. Het nieuwe Nederlandse team wist de debuutwedstrijd in Engeland zonder noemenswaardige problemen uit te rijden en beleefde ondanks twee penalty’s een leerzaam weekend, waarin het afkoerste op een achtste plaats overall en uiteindelijk als elfde werd geklasseerd in het veld van 36 auto’s.

Jan Lammers en Frits van Eerd maakten op Silverstone met de Racing Team Nederland Dallara P217 veel kilometers tijdens de vrije trainingen op donderdag en vrijdag. In de daaropvolgende, slechts tien minuten durende kwalificatie werd de eerste poging van het Nederlandse team helaas afgebroken door een rode vlag vanwege een van de baan gespinde auto.

Dat leverde onder de streep een tiende startpositie op en een ietwat vertekend tijdverschil met de kop. “Neemt niet weg dat we qua pure snelheid echt nog wel een gat te overbruggen hebben,” verklaarde teammanager Mark Koense achteraf. “Dat is echter conform verwachting in dit stadium, want het kaliber van zowel de teams als de rijders in de European Le Mans Series is van topniveau, en wij zijn in alle opzichten nieuwkomers. Echter, tijdens onze zogeheten long runs zaten we in de vrije training regelmatig in de top zeven dus dat biedt perspectieven. Bovendien doet Frits het als debutant uitstekend op een voor hem totaal onbekend circuit. Hij rijdt veel, maakt geen fouten en gaat steeds sneller. En ook daarom zijn we op Silverstone, want hier begint onze aanloop naar de 24 uur van Le Mans in juni.”

In de slotfase van de vier uur durende race handhaafde Racing Team Nederland zich soeverein op de negende plaats. Even leek zelfs de achtste plaats haalbaar, maar mede door een drive through penalty (vanwege het te vaak overschrijden van de zogeheten track limits), kwam de gele Dallara als tiende over de finish. Enkele uren later werd dat alsnog de elfde positie, omdat de rijtijd abusievelijk net niet conform het reglement was verdeeld over de twee rijders.

Frits van Eerd: “Ik heb vooral heerlijk én heel veel gereden. Ik vond het echt jammer dat de race voorbij was! Voor mij is dit allemaal nieuw: het circuit, de race, de pitstops, de rijderswissels - alles. Ik weet dat ik zelf en wij als team nog veel moeten leren en dat zijn we dan ook aan het doen. Wat dat betreft is deze race weer een heel belangrijke stap geweest. We hadden hier weliswaar last van te weinig tractie in de langzamere bochten, en dat kostte veel tijd, maar daar staat tegenover dat we onze eerste race als nieuw team met een nieuwe auto uitgereden hebben zonder technische problemen. Dat is een mooi begin.”

Jan Lammers: “De kop is eraf! Het kampioenschap is geweldig en ik vind het heerlijk dat de sterke competitie je dwingt het beste uit jezelf te halen. Het team, de auto en wij als rijders kunnen nog veel beter en dat gaan we ook doen. Verzachtende omstandigheden zijn dat onze auto, het team en de rijders geen ervaring hebben in dit kampioenschap, dat wij als enige team bestaan uit twee zogeheten bronzen rijders en dat Frits nog nooit op Silverstone had gereden en ik negen jaar geleden voor het laatst, toen nog op de oude lay-out. Ik had in de race al wel een stint waarin ik qua tijden in de top vijf zat, maar daarmee rookte ik mijn banden op en daarvoor moest ik na de tankstop boeten. Frits heeft geen enkele fout gemaakt en ging steeds beter. Hij wil alsmaar sneller en dat siert hem! Feit is dat er een kopgroep is van zo’n acht man en daarin zit alles heel dicht bij elkaar. Aansluiting met die acht zou voor ons een mooie sprong zijn.”

Mark Koense: “Al met al een waardevol weekend. Dat we onze eerste race zonder drama’s uitgereden hebben, is een compliment voor onze technische crew van Dayvtec en beide rijders. Twee maanden voor Le Mans is dit een belangrijke mijlpaal. Jammer van de penalty’s natuurlijk, maar ook dat hoort bij het leerproces. Op Monza [waar op 14 mei de tweede race om de European Le Mans Series wordt verreden] gaan we die lessen in de praktijk brengen.”