Preview: Le Mans Test

LeMansTest

Racing Team Nederland komt tijdens de Le Mans Test voor het eerst in actie op het fameuze Circuit de la Sarthe.

Tijdens de traditionele testdag voorafgaand aan de 24 uur van Le Mans mogen alle 60 toegelaten equipes hun auto’s uitproberen op het ruim 13,5 kilometer lange stratencircuit rond de Franse stad.

De 85e editie van de 24 uur van Le Mans start op zaterdag 17 juni en zal naar verwachting bijna 300.000 toeschouwers trekken. Racing Team Nederland is het enige Nederlandse team dat een startbewijs heeft bemachtigd, met als rijders initiatiefnemer Frits van Eerd, voormalig Le Mans-winnaar Jan Lammers en de meest ervaren F1-coureur aller tijden Rubens Barrichello.

Het nieuwe raceteam komt uit in de zogeheten LMP2-klasse met een Dallara P217. In de week voorafgaand aan de race zullen de technische keuringen, vrije trainingen en kwalificatiesessies worden afgewerkt, maar reeds zondag aanstaande begint de “24 Heures” officieel met de testdag op het beroemde Circuit de la Sarthe.

Mark Koense, teammanager van Racing Team Nederland, legt uit: “Het circuit van Le Mans is een combinatie van openbare wegen en een permanent circuit, met lange rechte stukken en een aantal extreme rempunten, topsnelheden van tegen de 350 km/u en een gemiddelde snelheid van zo’n 240 km/u. Er is geen circuit ter wereld waarop je die unieke omstandigheden goed kunt simuleren. Daarom mag én moet je op Le Mans altijd kort voor de start van de raceweek deelnemen aan de testdag die twee sessies van elk vier uur behelst. Deze dag is in ons geval extra belangrijk, omdat we met een nieuwe auto aan de start verschijnen en twee van onze drie rijders nooit eerder op Le Mans hebben geracet.”

Frits van Eerd: “Ik kan niet wachten! Dit wordt mijn eerste keer op het circuit van Le Mans. Ik ben enorm benieuwd. Voor mij is alles nieuw, maar sinds onze vorige race [de Monza 4 Hours op 14 mei jl.] heb ik het gevoel echt klaar te zijn voor Le Mans. Op Monza ging het gewoon goed. Ik heb daar veel gereden, veel vooruitgang geboekt en geen fouten gemaakt. Op Le Mans beginnen we echter weer opnieuw, op een uniek en voor mij onbekend circuit met maar liefst 60 auto’s op de baan. Het zal zondag tijdens de test voor mij vooral een kwestie zijn van zoveel mogelijk indrukken en informatie absorberen in een zo kort mogelijke tijd.”

Rubens Barrichello arriveerde iets eerder in Frankrijk om in Parijs de voor Le Mans-debutanten verplichte simulatortest af te leggen, alvorens hij naar Le Mans afreisde. De Braziliaan is enthousiast. “Ik heb thuis op mijn eigen simulator al veel op het circuit van Le Mans gereden en hoewel deze simulator iets anders aanvoelde, kon ik zonder moeite een stuk of zes runs doen en was ik snel klaar. Er gaat echter niets boven het echte werk, dus ik kijk ernaar uit om hier zondag te rijden. Ik heb in de Formule 1 weliswaar meer dan 300 Grands Prix gereden, maar nu ik met Racing Team Nederland voor het eerst aan de 24 uur van Le Mans mee ga doen, voel ik me weer jong! Ik moet nu weer van alles leren en ontdekken, en dat is een enorm leuke uitdaging!”

Barrichello testte eind vorig jaar al twee dagen met de Dallara P217 van Racing Team Nederland op het circuit van Sebring in Amerika. Net als Frits van Eerd staat de Braziliaan op het Circuit de la Sarthe te boek als rookie, maar Jan Lammers doet voor de 23e keer mee aan de 24 uur van Le Mans.

Leeftijd lijkt geen invloed te hebben op de 61-jarige Lammers die twee weken geleden op Monza een sterke race reed: “We hebben daar veel geleerd over onze auto en uiteindelijk reden we even snel als de top 5. Ook Frits deed het écht goed. Vergeet niet dat de competitie in LMP2 fenomenaal is, dus dan is het mooi om te weten dat wij op Monza qua tempo al goed mee konden komen. De nieuwste generatie LMP2-auto’s zijn een feest om mee te rijden, dus ik kan niet wachten om naar Le Mans te gaan. Wat ik ervan verwacht? Wij moeten gewoon zo snel zijn als we kunnen zijn. Dan mogen we tevreden zijn. Hoe snel dat is, zal blijken. Met 25 LMP2-auto’s is het in ieder geval de sterkst bezette klasse. Maar dat is alleen maar goed. Wij zijn net begonnen en dan is het goed dat de competitie je dwingt het beste uit jezelf te halen.”