Preview: Silverstone 4 Hours

Silv1

De 2017 European Le Mans Series begint in Engeland met de Silverstone 4 Hours. Racing Team Nederland blikt vooruit.

Racing Team Nederland debuteert dit jaar in de European Le Mans Series. Het nieuwe Nederlandse raceteam start in Engeland in de openingsrace van het EK op het circuit van Silverstone.
Frits van Eerd en Jan Lammers besturen in de Silverstone 4 Hours de Dallara P217 waarmee ze in juni ook zullen deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, waarin ze gezelschap zullen krijgen van de Braziliaan Rubens Barrichello.

De European Le Mans Series vormt sinds 2004 het Europees kampioenschap voor sportwagens. Het EK telt dit jaar zes races van elk vier uur. Na Silverstone wordt er geracet op Monza in Italië, de Red Bull Ring in Oostenrijk, Paul Ricard in Frankrijk, Spa-Francorchamps in België en Portimão in Portugal.
Het startveld van maar liefst 36 auto’s is verdeeld over drie klassen: de LMP2-prototypes en LMGTE-auto’s bekend uit de 24 uur van Le Mans, plus de zogeheten LMP3-prototypes, een langzamere variant van de LMP2-klasse.

Racing Team Nederland komt uit in de LMP2-categorie. Het Nederlandse debuteert dit jaar in de “champions league” van de sportwagenracerij. Initiatiefnemer Frits van Eerd kijkt uit naar de vuurdoop op Silverstone: “We rijden tegen de beste sportwagenteams van de wereld die al vele jaren ervaring hebben op dit niveau en geroutineerde rijders in dienst hebben. Wij gaan die uitdaging aan met een nieuw, Nederlands team. Natuurlijk hebben we veel te leren, maar dat maakt het juist een fantastisch avontuur!”

Jan Lammers: “Silverstone is uiteraard een belangrijke stap in onze aanloop naar de 24 uur van Le Mans. Wat betreft deze eerste race streven we een realistisch doel na, want de competitie is geweldig. Voor Frits is alles nieuw, ook het circuit van Silverstone, en zelf reed ik negen jaar geleden voor het laatst in dit kampioenschap wat sindsdien alleen maar nóg competitiever is geworden. We mogen ons dus warm aankleden! Ons doel dit weekend is vooral veel kilometers maken en als team belangrijke routine opbouwen wat betreft bijvoorbeeld pitstops en rijderswissels.”

Teammanager Mark Koense: “De auto is nieuw, het team is nieuw, Frits debuteert in dit kampioenschap en Jan keert na lange tijd terug in wat een zeer sterk bezet kampioenschap is. Kortom, we zijn in Engeland om te leren en ervaring op te doen. Het is voor ons goed en belangrijk dat we vóór Le Mans al twee races om het EK rijden, nu op Silverstone en in mei op Monza. Op die manier hebben we tegen de tijd dat we begin juni op Le Mans arriveren als team al aardig wat kilometers gemaakt onder de druk die een raceweekend met zich meebrengt en die zich tijdens testsessies nu eenmaal onmogelijk laat simuleren.”

Frits van Eerd resumeert: “Dit is voor ons boven alles een leerjaar. Wij zijn een nieuw team dat het gaat opnemen tegen de gevestigde top van de sportwagenracerij. Veel leren en de race uitrijden is ons doel. Dit wordt de eerste race voor het team, voor de auto en voor mij als rijder. Het ritme van het weekend, het bijtanken tijdens de race, het wisselen van de rijder tijdens de pitstops; alles is nieuw voor mij. Zelfs het circuit! Maar ik kijk er enorm naar uit. Dit wordt een eerste stap in een nieuw avontuur en van alles wat we nu leren, gaan we de komende jaren profiteren.”