Review: Monza 4 Hours

j

Racing Team Nederland heeft een 10e plaats behaald in de Monza 4 Hours, de tweede race om de 2017 European Le Mans Series.

Het Nederlandse raceteam kon zich in deze tweede race om de 2017 European Le Mans Series prima meten met de snelheid van de top zes en heeft dus zichtbaar stappen voorwaarts gemaakt sinds het debuut vorige maand op het circuit van Silverstone. Die vooruitgang was voor Frits van Eerd en teamgenoot Jan Lammers belangrijker dan de tiende plaats (goed voor een EK-punt) die na vier uur racen achter hun naam prijkte.

Al tijdens de vrije trainingen op het snelle, bijna 100 jaar oude circuit van Monza (even buiten Milaan) bleek Racing Team Nederland het op Silverstone nog aanzienlijke gat met de kop van het veld flink te hebben gereduceerd. Een startpositie in de top 10 leek mogelijk, maar uiteindelijk vertrok de gele Dallara op de zonovergoten zondag vanaf de 12e plaats.

“Je ziet wat iets meer ervaring oplevert,” aldus teammanager Mark Koense. “Op Silverstone was alles voor iedereen nieuw, zowel voor de rijders als de monteurs en engineers. Nu komen we met de lessen van die race hier, een circuit waar we al getest hebben, en alles loopt meteen net even iets soepeler.
“De afstelling van de auto is verbeterd en diverse procedures beginnen al iets meer routine te worden. Dan zie je dat we direct iets dichter bij de kop zitten. Ten opzichte van Silverstone is het gat gehalveerd. Dat werkt motiverend. Vergeet niet: dit is een extreem competitief kampioenschap met ervaren topteams en wij beginnen net. Dan is het goed om te zien dat we voorruit gaan.”

Frits nam voor het eerst de (vliegende) start voor zijn rekening. Hij werd direct in de krappe eerste bocht na de start van achter aangereden en dus moest hij meteen de pits in voor reparaties aan de staart. Het voorzichtig terugrijden van de beschadigde auto plus het vervangen van de achtervleugel en motorkap kostte een aantal ronden.
Die achterstand was in het zeer aan elkaar gewaagde startveld vanzelfsprekend niet meer goed te maken, maar Racing Team Nederland reed wel een sterke race waarin zowel Frits als Jan prima rondetijden draaiden. Met name in het tweede en derde uur van de race behoorde de Dallara met startnummer 29 met regelmaat tot de vijf snelste auto’s op de baan. In de slotfase sloop Racing Team Nederland zelfs nog de top 10 in toen een concurrent stilviel zonder benzine.

Frits van Eerd: “Voor mij was dit een super race. Ik ben echt heel erg tevreden. Het gaat steeds beter, steeds sneller en ik voelde me ook na 2.5 uur rijden nog topfit. Ik had nog wel een week door willen rijden! Je leert hier namelijk in een paar dagen zo verschrikkelijk veel. Ik ben helemaal blij. Monza is een mooie baan met hoge snelheden en ik heb gewoon heerlijk gereden. We hebben geen fouten gemaakt. Die aanrijding bij de start was ontzettend jammer. In de chicane werd ik van achter aangetikt, waardoor de achtervleugel tegen het rechter achterwiel klapte. Band lek, bodywerk stuk, dus ik moest terug naar de pits. Zonde. Maar dat hoort erbij. Belangrijkste is dat ik weer veel gereden heb - ik ben klaar voor Le Mans!”

Jan Lammers: “We hebben hier fantastisch veel geleerd. Bij de start hadden we pech, maar Frits herpakte zich lekker en ging goed met constante rondetijden. Tijdens mijn stints heb ik weer veel geleerd over de auto en uiteindelijk reden we vaak even snel als de top 5 en soms zelfs de top 3. Als je dan ziet dat de eerste 5, 5 auto’s hier binnen een minuut finishen, dan is het mooi om te weten dat wij qua tempo goed mee konden komen.
De auto is een feest om te rijden, dus ik kan niet wachten om naar Le Mans te gaan!”

Mark Koense: “Stap voor stap gaat het steeds beter. Als je het kaliber van de andere teams in ogenschouw neemt, mogen we tevreden zijn met onze progressie tot dusver. De crew van DayVtec heeft een uitstekende job gedaan; twee keer finishen in de eerste twee races met een compleet nieuwe auto is verre van vanzelfsprekend. Ik ben bovendien oprecht onder de indruk van Jan en Frits. Leeftijd lijkt op Jan geen invloed te hebben, want hij was vandaag even snel als de nieuwste generatie topcoureurs die nog niets eens waren geboren toen hij in 1988 de 24 uur van Le Mans won. En Frits zit hier al heel consequent binnen één seconde van de tijden van Jan, zonder ook maar één fout te maken. Dat is gewoon serieus knap.”

Een samenvatting van de Monza 4 Hours wordt zaterdag 21 mei om 15.00 uur uitgezonden op RTL7. De race is ook (in z’n geheel) terug te zien op het youtube-kanaal van de European Le Mans Series. Wilt u Racing Team Nederland op de voet volgen? Check dan www.facebook.com/racingteamnederland.