Racing Team Nederland naar Amerika

Racing Team Nederland komt in 2022 uit in de Amerikaanse IMSA Michelin Endurance Cup. Daarmee verschijnt het Nederlandse team aan de start van beroemde langeafstandsraces als de 24 uur van Daytona en de 12 uur van Sebring.

Racing Team Nederland won afgelopen jaar de wereldtitel in de LMP2 Pro-Am klasse van het FIA World Endurance Championship. In Amerika racet Racing Team Nederland ook in de LMP2-klasse, wederom met een Oreca 07.

De coureurs zijn wederom teameigenaar Frits van Eerd en Giedo van der Garde. Nieuw in het team is het jonge Amerikaanse talent Dylan Murry. Hij is tevens de in IMSA verplichte Silver-rated coureur. Bovendien voegt in Daytona de Nederlandse IndyCar coureur Rinus VeeKay zich bij Racing Team Nederland, want in de 24 uur van Daytona moet een team vier coureurs inzetten.

IMSA is sinds 1969 de organisator van de belangrijkste endurance races in de Verenigde Staten en eigendom van NASCAR, de grootste autosportorganisatie van de VS. De IMSA Michelin Endurance Cup bestaat uit de 24 uur van Daytona, de 12 uur van Sebring, de 6 uur van Watkins Glen en Petit Le Mans, een 10 uursrace op Road Atlanta.

Frits van Eerd: “Omdat we in 2021 de wereldtitel hebben gewonnen, is de timing van deze nieuwe uitdaging perfect. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik na onze deelname aan het EK [in 2017] en het WK [sinds 2018] graag met Racing Team Nederland ook in Amerika wilde racen. Ik heb in Amerika gestudeerd en in die tijd al IMSA-races bezocht. Dat we nu de vier grootste IMSA-races gaan doen, is voor mij dus echt een droom die uitkomt. Begin 2021 hebben we als test de 24 uur van Daytona gedaan. Dat was een fantastische ervaring en ik ben enorm blij dat het nu een vervolg krijgt.”

Giedo van der Garde: “Na het winnen van de wereldtitel is dit een geweldig vervolg. Racen in Amerika is altijd een belevenis en sinds ons debuut in de 24 uur van Daytona zijn we alleen maar enthousiaster geworden. Ik kijk dan ook enorm uit naar het komende seizoen!”

Dylan Murry: “Dat ik deel uit mag maken van Racing Team Nederland is voor mij een geweldige kans. Ik kan niet wachten op mijn eerste race in de Jumbo-auto straks in Daytona en hoop dat we dit jaar races kunnen winnen en om de titel kunnen vechten.”

Dylan (20) debuteert in de LMP2-klasse na een sterk IMSA-seizoen in de LMP3. Frits: “Elk team in de Endurance Cup moet bestaan uit minstens één rijder met een zogeheten Silver-ranking. Daarom moesten we op zoek naar een vervanger van Job van Uitert die immers een Gold-ranking heeft. We racen in Amerika en dus wilde ik graag als Silver-coureur een Amerikaans talent in het team. Dylan is snel en kent bovendien alle circuits waarop we dit jaar gaan rijden. Ook wil ik Job graag nogmaals bedanken voor zijn geweldige prestaties met ons in het WK, die ons geholpen hebben de wereldtitel te winnen.”

Rinus VeeKay: “Ik vind het te gek dat ik kans krijg om met Racing Team Nederland de 24 uur van Daytona te doen. Het is altijd mijn droom geweest om samen te racen met Frits, mijn trouwe sponsor. Dat die droom nu uitkomt, is geweldig!”

Rinus (21) kan de 24 uur van Daytona uitstekend combineren met zijn derde seizoen in de IndyCar Series dat eind februari begint. Frits: “Sinds hij vijf jaar geleden als 16-jarig talent naar Amerika vertrok, ben ik betrokken bij de loopbaan van Rinus. Dat we nu sámen in Daytona gaan racen, is natuurlijk een prachtige kroon op die samenwerking.”

Het seizoen begint voor Racing Team Nederland op zaterdag 29 januari met de 60e ROLEX 24 at Daytona, zoals de 24 uur van Daytona officieel heet.

John Doonan (President IMSA): “Iedereen bij IMSA heet Racing Team Nederland en de nummer 29 Jumbo LMP2-auto van harte welkom in de 2022 IMSA Michelin Endurance Cup. Het was altijd de visie van onze oprichters - de families Bishop en France - om de beste teams, de beste auto’s en de beste coureurs vanuit de hele wereld aan de start te hebben van IMSA-races als de ROLEX 24 at Daytona, de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring, de Sahlen’s Six Hours at The Glen en de Motul Petit Le Mans. Uiteraard vinden we het dan ook heel bijzonder dat een team van het kaliber als Racing Team Nederland zich bij de IMSA-familie voegt voor deze vier prestigieuze races. We wensen ze veel succes!”

Racingteamnederland 2022 Drivers

Join us!

Wil jij op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen van Racing Team Nederland? Laat dan hier je gegevens achter. dan zorgen wij er voor dat je niks mist en als eerste op de hoogte bent van acties en nieuws!