Sterke start in Daytona

Racing Team Nederland is met een felbevochten tweede plaats in de 24 uur van Daytona sterk begonnen in de 2022 IMSA Endurance Cup.

Vanaf de start van de ‘Rolex 24’ zoals de 24 uur van Daytona vaak kortweg wordt genoemd, reed Racing Team Nederland vooraan mee om de overwinning van de beroemde openingsrace van de IMSA Endurance Cup. Frits van Eerd was gestart vanaf de zesde positie en wist zich ruim twee uur lang te handhaven in de kopgroep van de LMP2-klasse. Zijn drie teamgenoten Giedo van der Garde, Rinus VeeKay en Dylan Murry wisten vervolgens nog voor het vallen van de avond zelfs de leiding te pakken. Racing Team Nederland gold dan ook de hele nacht als één van de grote favorieten voor de zege. Het was een overigens ijskoude nacht, want het kwik zakte op zondagochtend naar het vriespunt - een zeer zeldzaam fenomeen in Florida!

Kort na het opkomen van de zon verloor de gele Oreca drie minuten vanwege een razendsnelle motorreparatie in de pits, waardoor Racing Team Nederland met twee ronden de achterstand de slotfase inging. Puur op snelheid maakte het team één ronde goed, waarna het amper een half uur voor de finish ook de tweede ronde terugpakte door een neutralisatie door de safety car. Giedo zat aan het stuur toen de race weer van start ging. Hij vocht zich in de laatste ronden naar voren, pakte op de valreep de tweede plaats en kwam slechts 7 seconden te kort op de winnaar.

Uniek in de Michelin Endurance Cup is dat niet alleen aan de finish de punten worden verdeeld, maar ook tijdens de race. In Daytona geldt de regel dat na elke zes uur punten worden toegekend. Dus na zes, twaalf, achttien en natuurlijk vierentwintig uur racen, kregen de op dat moment hoogst geklasseerde teams (en hun coureurs) in elk klassement 5, 4 en respectievelijk 3 punten.

Omdat Racing Team Nederland in Daytona op die momenten altijd voorin zat, verzamelde het daar 15 waardevolle punten - meer dan welk LMP2 team ook. Waarmee de Nederlandse debutanten voorlopig aan de leiding gaan in de IMSA Michelin Endurance Cup!

De volgende race is de 12 uur van Sebring, waarin drie keer punten zijn te verdienen. Alleen in de derde race, de Six Hours at The Glen, zijn slecht twee mogelijkheden om punten te pakken, terwijl in de finale in Atlanta (waar de zogenoemde Petit Le Mans wordt verreden) wederom drie keer gescoord kan worden. Een voorsprong nemen in die tussenstand is dan ook vrijwel uitgesloten, dus nu al staat vast dat het een spannend jaar gaat worden!

 

 

 

DSC 5685

Join us!

Wil jij op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen van Racing Team Nederland? Laat dan hier je gegevens achter. dan zorgen wij er voor dat je niks mist en als eerste op de hoogte bent van acties en nieuws!